Krakow i augusti

Det är svårt att inte älska Krakow. Sist upplevde vi det sjuka nattlivet, som verkligen har ALLT. Denna gången blev lite av en kontrast till stripshowerna & den 14 åriga whiskeyn, men minst lika bra (till och med bättre, då man slapp vakna varje morgon av en brännande ångest av saknad till Noel). Tur med vädret hade vi också, en regnskur andra dagen, som snabbt försvann till strålande sol.
Avjuter en god frukost på vårat favoritställe, grill34. Frukost med mackor, tusen pålägg, grönsaker kaffe & té för 16kr. I bakgrunden är det porlande vatten & en vacker fontän. En dag kan omöjligt starta bättre än så!
Första dagen besökte vi Krakows djurpark, som hade mer än 1450 djur från 250 olika arter från hela världen. Lika skrämmande som varje gång man besöker en djurpark & ser "djungelns konung" vara instängd på 20 kvadrat, varken respektingivande, maktfullt eller snällt. Även fast de hade hyfsade burar i jämförelse med andra djurparker, så tyckte även barnen att de borde få springa fritt. Herr Nilsson träffade dom iallafall, "Varför är du här Herr Nilsson, orkade inte Pippi med dig längre?" Undrade en funderande Noel. 
Ölen är farligt billig.. tack å lov var glassen & colan det med. 
På torget var det en massa "street performance" överallt även denna gång. Barnen träffade riddaren, liemannen, clownen, någon man som var helt målad i guld, en vitmålad människa som gjorde en ros av papper till Fanny och en massa fler. 
Första kvällen gick vi på en riktig finrestaurang. Varmrätt i form av kyckling, anka, torsk och oxfilé + efterrätt, två öl var & en whiskey till johan... för 600kr tillsammans. 
Barnen har precis avnjutit några toastar & avslutar med en god fruktsmoothie. 
Överallt finns vackra fontäner, som kan roa barn i timmar.  
Mitt på torget finns det både bröd att köpa och fåglar att mata. 
Första kvällen åkte vi en tur med häst & vagn runt stan efter middagen. Andra dagen tog vi en 1 timmes tur runt hela stan i en liten "golfbil" med svensk guidning i högtalarna. Åkte till det judiska området & ghettot, riktigt intressant tyckte även barnen. "Där bor det spöken.. och där och där", "Där har spökena öppnat fönstret", "Det där huset är från 1800-talet" diskuterade barnen vilt där dom satt som små ljus.
I lägenheten hade vi även ett "spa badkar" som sprutade vatten överallt. Så innan middagen så passade vi på att vila oss en smula framför polsk tv, medans barnen härjade fritt i badrummet.
Avslutar med en dålig bild på ett vackert tog i en ännu vackrare stad. Nu sitter jag & planerar en ny resa till Budapest i vinter. Det blir en massa utebad i varmakällor & en "feel good" resa för mig själv. 300kr tur och retur & tro det eller ej ännu billigare att leva där än i Krakow. Eftersom Noel avslutade en enligt han bra resa med "nästa gång får du åka själv mamma, så stannar jag hemma med pappa". Så tar det som ett okej att åka helt alone nästa gång. Till våren blir det Österrike & lite vandring & Berlin. Till sommaren blir det en tågluff. Så perfekt att bara kunna åka iväg några nätter & få känna sig lite levande. Inte behöver man spara för det heller, mer än att inte köpa något onödigt alls, då man kan leva som en kung själv för 500 per dag. Hemma är underbart, men man måste få komma bort för att få fortsätta känna så.

Mamma skriver:

Vilken härlig semester ni haft:)


Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar