choose to start a new life

Vet att inte alla där ute uppskattar hösten lika mycket som mig. Det är många som går ner sig i en depression, en såkallad höstdeppression eller SAD (Seasonal Affective Disorder) som det också heter. Depressioner kan inträffa när som helst under året, men är då vanligast under hösten. Är du en av dem som blir lite nere, under det mörka vinterhalvåret?

För mig har hösten alltid inneburit en nystart. En tid då man ska lägga allt det jobbiga under det gångna året bakom sig. Gör det du med & ta del utav dessa tips, för att undvika att falla ner i denna deppighet.

Rör på dig - Gör dig gott både fysiskt & psykiskt. Det släpper så även stressen & får dig på andra tankar, samtidigt som du möjligen får en mer trivsam kropp, som så även mår bättre.
Nystart: En mer vältränad & välmående kropp.

Gör om i hemmet - Möblera om, köp nya varma filtar & nya doftljus. En förändring i hemmet behöver nödvändigtvis inte kosta.
Nystart: Ett varmt & trivsamt hem.

Ta hand om dig själv - Ge dig själv en liten "me time", ta ett bad, gör en ansiktsmask, en hårinpackning & måla naglarna. Gör detta regelbundet, för känner du dig fräsch & fin så mår du så även bättre med dig själv.
Nystart: Ett fräscht & fint yttre.

Planera den kommande dagen - Lägg fram kläder för morgondagen, packa väskan & gör iordning allt du kan göra kvällen innan. Detta kommer i sin tur göra din morgon enklare & smidigare, samt minimera stressen. En dålig morgon kan i regel förstöra hela din dag, så försök förebygga en dålig start så långt du kan.
Nystart: Mer planering, mindre stress.

  Skapa goda sovvanor - Kliv upp i tid även om du är ledig, då kan du somna bättre på kvällen & regelbundna sovtider är viktigare än vad vi tror för vårt välmående. Undvik känslan av att vakna helt outsövd på morgonen, eller den ångestliknande känslan av huvudvärk, illamående & olust som en för lång sovmorgon ger med sig.
Nystart: Regelbundna sovtider & tillräcklig med sömn.

Tänk på kosten - Som vi alla vet så är maten kroppens bränsle & genom att få i oss de mineraler & vitaminer vi behöver, så mår vi så även bättre. Ät mycket bär, frukt & grönsaker. Försök äta så naturligt som möjligt & undvik behandlad mat. Precis som sömnen så är även regelbundna måltider väldigt viktigt för vårt välmående.
Nystart: Nyttigare kost & regelbundna måltider.

Ta tillvara på ljuset - Ljusterapi är en behandlingmetod mot just depression & genom att ta vara på ljuset ute, genom att dra undan gardinerna & vara ute så mycket som möjligt, så mår du också bättre.
Nystart: Uppskatta & ta tillvara på solen & dess ljus mer.

Planera in roliga evengemang - Ha en fest eller ett kalas "bara för att". Planera, baka, laga & fixa tillsammans med några kompisar & bjud in alla människor ni mår bra av att umgås med.
Nystart: Fira så fort tillfälle ges. Ges det inget? fixa ett.

Ha alltid någonting att längta till - Det är viktigt att alltid ha någonting att se framemot & längta till. Detta får oss att se framåt, då det är viktigt att inte bara fastna i nuet. Planera in en liten weekend i London om ett år, en konsert eller festival till sommaren eller något så enkelt som en liten fest nästa helg.
Nystart: Se alltid till att ha någonting roligt framför dig.

Rensa i hemmet - Rensa i badrums- och köksskåpen, allt du inte behöver eller som bara bidrar till negativ energi för dig bör du kasta bort. Rensa garderoben, det du inte använt på över ett år, skänk eller ge bort det till någon annan, alt lägg i ett förråd. En rensning kan vi alla behöva ibland & dessa saker påverkar oss mer negativt än vad vi tror & stressar upp oss helt i onödan.
Nystart: Allt jag inte behöver eller använder bör ej heller finnas i mitt hem.

Rensa i umgängeskretsen - Ja, trots att det låter hemskt, så kan det även här behövas en rensning ibland. Fundera över vilka människor i din omgivning du verkligen behvöer & vilka som verkligen ger dig positiv energi. De ytliga människorna som endast ger ifrån sig känslan av "juste fan, det var  idag vi skulle ses" måste man inte träffa, faktiskt. Lägg denna tid på de människor du verkligen behöver & de som får dig att må bra istället.
Nystart: Umgås endast med de människor som ger dig positiv energi.


Så med dessa tips önskar jag er alla en underbar höst! (även publicerad förra året, men tyckte det passade in även denna höst)

mamma skriver:

Åhh gumman du är så klok, tänkvärd läsning:) Kram


Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar